Resum del Projecte Vitamina

El projecte Vitamina comença a gestar-se a finals del 2021 i comença amb una reunió d’un grup de tècnics i tècniques municipals de diferents ajuntaments i comarques dels territoris de Manlleu i àmbit territorial, la Vall del Ges, l’Orís i la Bisaura, el Moianès, la Garrotxa i el Ripollès.

Al mes de gener de 2022 es realitza un primer esbós de projecte que presentem a contrast amb l’equip que lidera el procés al febrer. En aquesta trobada comencem a definir la base de dades que anirem ampliant al llarg del procés i que esdevindrà un dels productes del propi procés. A més definim una sèrie d’impactes i potencials del procés així com un llistat de productes entre els quals destaquem un itinerari per a passos següents i un decàleg per a projectes de desenvolupament local que tingui en compte l’educació, la formació, l’ocupació i la realitat empresarial de aquests 5 territoris..

En aquest espai es defineix a més un grup motor que ampliarà l’equip impulsor convidant una sèrie de persones i representants d’organitzacions vinculades amb l’educació, la formació, l’ocupació, la promoció econòmica, les empreses, l’administració pública i altres agents clau de els 5 territoris. Amb aquest grup contrastem l’avançat a més d’anar construint un document de continguts amb les claus de la reflexió i les línies de treball que volíem obrir en aquest espai. Aquest text servirà més endavant com a punt de partida del treball a la trobada de maig.

En paral·lel es va constituir un equip de comunicació amb persones dels diferents territoris buscant experimentar amb un procés de comunicació distribuïda. Entrevistar persones expertes i projectes inspiradors i fer pública aquestes converses és clau en aquest procés. La pàgina web ha estat una aliada en aquest sentit.

La primera setmana del mes de maig l’equip facilitador es va desplaçar fins al territori per fer un assaig i prototip de la trobada que tindria lloc el 3 i 4 de juny i concretar i prioritzar les accions amb el grup motor i l’equip impulsor. Fruit d’aquesta feina decidim reforçar els moments per conèixer-nos i teixir relacions i simplificar la reflexió vinculades a continguts.
A més, aprofitem per fer més entrevistes fent créixer la conversa que, de forma paral·lela, es dóna a la capa digital entorn de la pàgina web del projecte i del hahstag #ProjecteVitamina.

Els dies 3 i 4 de juny més de 60 persones ens vam reunir en una trobada al Castell de Montesquiu. Com a resultat d’aquesta feina, sorgeix aquesta declaració de principis que pren forma de decàleg.


Decàleg per als projectes de desenvolupament local integral

Aquest vídeo resumeix el treball realitzat i els continguts abordats en aquesta trobada.