Les cinc entitats de desenvolupament local de Manlleu, la Vall del Ges, Orís i Bisaura, la Garrotxa, el Moianès i el Ripollès presenten les línies de treball del segon any de Projecte Vitamina. Una aliança de col·laboració publicoprivada per afavorir l’ocupabilitat, potenciar la formació i qualificació professional i impulsar el desenvolupament local en cinc territoris de dues províncies catalanes que sumen 140.000 habitants. Aquesta aliança dona resposta als reptes concrets d’un mercat canviant i cada cop més exigent, des d’una mirada integral que impacta en prop de 60.000 persones en edat laboral d’aquests cinc territoris.
La presentació s’ha fet el dimarts, 28 de febrer, en una roda de premsa a l’Espai Cràter d’Olot. Hi han participat Gemma Canalias, regidora d’Empresa, Comerç i Turisme d’Olot; Eva Font, regidora de Cultura de Manlleu; Ramon Roqué, conseller de Promoció econòmica i alcalde de Sant Joan de les Abadesses; Maria Balaguer, consellera de Joventut i Esports del Consell Comarcal del Moianès, i Marçal Ortuño, alcalde de Torelló i president del Consorci de la Vall del Ges, Orís i Bisaura. A l’acte han donat a conèixer el full de ruta de la segona edició d’aquesta iniciativa en què participen diferents agents relacionats amb les polítiques locals de promoció econòmica – entitats públiques, centres de formació, centres educatius i teixit empresarial.
Antecedents
La primera etapa del Projecte Vitamina va iniciar-se a principis de 2022. Aquesta es va tancar en una jornada celebrada al juny: a partir d’un treball d’intel·ligència col·lectiva de més de 60 persones i amb la redacció de dos productes que són el punt de partida de segona fase del projecte: El Decàleg per a projectes de desenvolupament local integral i la Identificació de 18 projectes innovadors en desenvolupament local dels cinc territoris. Gràcies als resultats tangibles del Projecte Vitamina 2022 es va consolidar una comunitat d’aprenentatges que actualment es requereix poder continuar.
Els projectes identificats són:
- ENOM. Espai de Noves Oportunitats de Manlleu
- La Fageda
- Institut Moianès
- Centre de Formació Forestal Especialitzada
- Centre De Formació Integral Sociosanitari de Manlleu
- Campus Garrotxa
- Hidra – Acompanyament a l’Associació de Comerciants de Manlleu (MAB)
- Fundació Eduard Soler
- Aula d’Emprenedoria Institut Antoni Pous i Argila
- Orientació Acadèmica i Professional a Manlleu
- Alterna’t -Xarxa per l’Economia Social i Solidària
- Fundació MAP
- Fundació Impulsa
- Beques Impulsa
- Millora de l’Oferta Educativa Postobligatoria a la comarca del Moianès
- #Almoianèsenscuidem
- Taula del sector metall (Consorci de la Vall del Ges, Orís i Bisaura)
- PFI – PTT Manlleu
Projecte Vitamina 2023
Per a poder continuar treballant en els objectius del Projecte Vitamina, s’ha definit un full de ruta que contempla 5 fases:
En la primera fase, es farà un treball d’aplicació del Decàleg. S’ha creat una metodologia d’avaluació del document, que estableix els 10 elements que ha de tenir un bon projecte de desenvolupament integral. Aquest s’aplicarà en els 18 projectes inventariats i permetrà obtenir una anàlisi i oportunitats de millora de cada un dels projectes. S’ha contractat un professional de desenvolupament local, l’Oriol Homs, que està duent a terme aquesta anàlisi.
En la segona fase es farà una trobada, el 5 de maig al Castell de Montesquiu, amb tots els projectes que han participat en aquesta anàlisi. Un espai de treball on podran compartir experiències sobre el desenvolupament dels seus projectes i on comptaran també amb experiències externes que els puguin inspirar. Una nova jornada d’intel·ligència col·lectiva que els permetrà detectar punts en comú i propostes de millora per continuar creixent.
En la tercera fase es farà una segona trobada dels cinc territoris: el 30 de juny al mateix Castell. En aquesta segona reunió es reflexionarà i s’avançarà al voltant de les competències professionals i relacionals que han de tenir les persones dels equips amb l’objectiu de millorar el seu treball de desenvolupament local. Una trobada oberta a totes les entitats i persones que van participar en la primera edició del projecte i a tothom que vulgui sumar-s’hi.
La quarta fase vol potenciar la transferibilitat dels diferents projectes a entitats públiques i privades d’altres territoris. A partir del resultat de les trobades i del treball compartit en aquests mesos es crearà un informe final que l’anàlisi de cada projecte i que es transferirà a totes les entitats de desenvolupament local de Catalunya.
La cinquena fase del Projecte Vitamina correspon a la comunicació. Una fase transversal que s’està desenvolupant des del primer moment a través d’una comunicació del projecte en l’àmbit intern, en la relació entre els grups de treball dels cinc territoris, i en l’àmbit extern, amb la difusió del projecte a través dels seus canals de comunicació: el web www.projectevitamina.cat i les xarxes socials de les diverses entitats de desenvolupament que hi participen.
El Projecte Vitamina compta amb un equip facilitador format per diversos professionals del País Basc: Asier Gallastegi, consultor sistèmic; la cooperativa ColaBoraBora, expertes en facilitació de projectes, i l’empresa de comunicació Komunikatik. La riquesa d’aquest projecte de col·laboració publicoprivada recau en el fet que està conformat per una xarxa dʻentitats vinculades amb una forma pròpia dʻentendre el desenvolupament local a partir dʻun enfocament integral, generant serveis, programes i projectes que posen al centre a les persones perquè puguin millorar la seva qualitat de vida, qualitat del seu treball i puguin desenvolupar el seu projecte vital al territori de referència.