17 experiències de referència en el Desenvolupament Local integral connecten al Castell de Montesquiu

El divendres 5 de maig ens vam reunir al Castell de Montesquiu gairebé 40 persones de 17 projectes diferents dels cinc territoris impulsors del Projecte Vitamina.

El focus del Vitamina continua sent la millora i l’impuls d’accions a favor del desenvolupament local integral prenent com a eina base el Decàleg que vam elaborar ara fa un any.

En les darreres setmanes, tal com vam explicar al blog, Oriol Homs s’ha acostat a aquests 17 projectes i ha mantingut converses en profunditat des del marc dels 10 punts del Decàleg. Des de la seva perspectiva, i des d’aquest exercici, es tracta d’experiències de referència per a qualsevol projecte o territori que vulgui treballar el desenvolupament local des d’una mirada integral. La declaració impulsada ara fa un any recull una aposta que es concreta en accions aterrades i reals. I així ho va compartir Oriol durant la Trobada al Castell.

Després d’escoltar la feina feta des de l’any passat fins a aquest moment, durant la jornada vam tenir dues línies clares que es retroalimenten buscant més aprenentatge:

  1. D’una banda, continuar aprofundint aquesta declaració de 10 punts. Per fer-ho, després d’una presentació reconectora, ens vam fixar sobretot, en accions concretes on podíem veure cada punt del Decàleg en acció. Diversos projectes van exposar la seva experiència i vam conversar de manera oberta connectant amb preguntes i reconeixement. Vam començar també a reflexionar sobre competències transversals i cultures organitzacionals que poguessin ser claus en aquest objectiu.
  2. D’altra banda, aquest exercici d’emmirallar-se en el Decàleg ens havia de servir per fer una autodiagnosi que amplificava el que havien fet les persones i projectes participants. Es tractava de connectar amb aquells punts més desenvolupats, i altres que es poden millorar, i traçar algunes línies d’acció inspirades per les tasques d’altres projectes similars.

El treball de cada projecte i de cada organització continua en el moment que les persones tornen als seus llocs de treball i els convidem a presentar i compartir la feina feta amb altres companys i companyes. Perquè una part d’aquest projecte es basa en el contagi i en la suma de més persones. Connectar-nos, conversar amb altres persones d’altres territoris i reconèixer-nos en altres projectes són elements transversals del Projecte Vitamina.

I no podem tancar aquesta petita crònica sense fer esment a l’equip de comunicació format per persones dels diferents projectes involucrats que, després de dues sessions formatives, van contribuir a un relat col·lectiu i distribuït de l’esdeveniment. Aquest vol ser un altre dels impactes del Vitamina. Per veure el relat compartit i sumar-se a la conversa a xarxes socials, dona una ullada al hashtag #ProjecteVitamina. També podeu veure l’àlbum de fotos de la trobada i, a més, aviat compartirem els 15 vídeos que vam enregistrar aquell dia i on coneixerem el propòsit de cada projecte i la seva relació amb un dels 10 punts del Decàleg.

D’aquí a unes setmanes, el pròxim 30 de juny, ens tornarem a trobar per continuar aprofundint en el que hem avançat fins ara. Segur que serà una altra bona fita en aquest recorregut compartit.

Galeria d'imatges de la Trobada